Składniki
- 1 cebula
- do smaku sól i pieprz
- 10 małych ośmiorniczek
- garść liści bazylii
- 1 kieliszek białego wytrawnego wina
- 400 g krojonych pomidorów z puszki (1 puszka)
- 1 kabaczek lub cukinia
- 1 czerwona papryka
- 1 mała papryczka chilli
- 4 ząbki czosnku
- do smażenia oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Cebulę, czosnek i chilli posiekaj i podsmaż na oliwie z oliwek. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę. Smaż całość kilka minut. Dodaj pokrojony na duże kawałki kabaczek lub cukinię. Duś całość przez chwilę. Dolej wino, duś aż połowa odparuje. Dodaj pomidory. Gotuj wszystko aż sos nabierze jasnoczerwonego koloru. Ośmiorniczki podsmaż na osobnej patelni z odrobiną oliwy z oliwek - następnie dodaj je do sosu. Gotuj kilka minut. Przypraw do smaku.
Podawaj posypane posiekanymi liśćmi bazylii i ze świeżym pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz