czwartek, 10 grudnia 2015

Ośmiornice w sosie pomidorowym

Ośmiornice  – rząd drapieżnych głowonogów  z podgromady płaszczoobrosłych , obejmujący gatunki o zwartym ciele i 8 ramionach spiętych błoną. Zamieszkują wyłącznie morza pełnosłone, zwłaszcza rejony raf koralowych. Występują zwykle w płytkich wodach, ale znane są gatunki głębokowodne i pelagiczne. Vulcanoctopus hydrothermalis żyje w pobliżukominów hydrotermalnych. Ośmiornice pojawiły się w kredzie. Znanych jest około 250 gatunków współcześnie żyjących. Wiele z nich ma istotne znaczenie gospodarcze.Żywią się rybami i skorupiakami.


Znalezione obrazy dla zapytania ośmiornice
Znalezione obrazy dla zapytania ośmiornice


Składniki

  • 1 cebula
  • do smaku sól i pieprz
  • 10 małych ośmiorniczek
  • garść  liści bazylii
  • 1 kieliszek białego wytrawnego wina
  • 400 g krojonych pomidorów z puszki (1 puszka)
  • 1 kabaczek lub cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mała papryczka chilli
  • 4 ząbki czosnku
  • do smażenia oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:
Cebulę, czosnek i chilli posiekaj i podsmaż na oliwie z oliwek. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę. Smaż całość kilka minut. Dodaj pokrojony na duże kawałki kabaczek lub cukinię. Duś całość przez chwilę. Dolej wino, duś aż połowa odparuje. Dodaj pomidory. Gotuj wszystko aż sos nabierze jasnoczerwonego koloru. Ośmiorniczki podsmaż na osobnej patelni z odrobiną oliwy z oliwek - następnie dodaj je do sosu. Gotuj kilka minut. Przypraw do smaku.
Podawaj posypane posiekanymi liśćmi bazylii i ze świeżym pieczywem.














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz